Inspired by peace

Hoe een droom werkelijkheid werd

Voor Charlotte, mijn dochter, werd onlangs een droom werkelijkheid. Tegelijkertijd vielen talloze puzzelstukjes op hun plaats. Ze heeft lang gewerkt aan haar eerste collectie sieraden en presenteert ze nu op haar eigen website, PoipinJewellery.com,

Als kind al was Charlotte verzot op alles wat er in de natuur te vinden was: ze verzamelde bloemetjes en blaadjes en liet ze drogen tussen de pagina’s van dikke boeken. Daarnaast was ze altijd aan het tekenen en schilderen en had ze een droom: de wereld een beetje mooier maken. Zo liet ze me ooit beloven dat wanneer ik een grote geldprijs in een loterij zou winnen, we daarvan een kindertehuis in Afrika zouden laten bouwen. Daarvan is het nooit gekomen: geluk in het spel heb ik meestal niet en met die 100 euro die ik ooit in de Staatsloterij won, spring je niet ver.

Tijdens haar studie Engels raakte ze in de ban van ‘war poetry’, in oorlogstijd (en in veel gevallen aan het front) geschreven gedichten. Gefascineerd door (het werk van) de Ierse dichter Francis Ledwidge bracht ze verschillende bezoeken aan zijn geboorteplaats en aan de plek waar hij in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde: Ieper.

Na haar afstuderen werd ze er zich via haar werk voor Erfgoed Gelderland steeds meer van bewust wat voor vreselijks oorlogen met mensen doen en hoe belangrijk vrede is. Samen maken we lange wandelingen in natuurgebieden die tijdens de beide wereldoorlogen het toneel waren van geweld en verwoesting en waar nu de natuur zich weer in al haar pracht vertoont. De tijdens die wandelingen gevonden schatten (bloemetjes, blaadjes, takjes, mos) bewaart ze zorgvuldig, want daar doet ze iets heel bijzonders mee.

www.poipinjewellery.com

Charlotte heeft onlangs een cursus edelsmeden afgerond en combineert nu haar creativiteit met vakmanschap. Ze maakt prachtige zilveren sieraden, waarin ze haar in voormalige oorlogsgebieden gevonden schatten verwerkt. Haar collectie is te bewonderen (en te bestellen) via PoipinJewellery.com, haar gloednieuwe website. 10 procent van haar winst gaat onder meer naar PeaceDirect. Het is Charlottes manier om de wereld een beetje mooier te maken.