De zoete wraak van de gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzingen bewaar ik in dozen, ordners, lades. Overigens níét nadat ik ze eerst doorgenomen heb. Ik behoor tot de categorie negeer-de-gebruiksaanwijzing. Niet dat ik daar trots op ben; het getuigt van ongeduld en gebrek aan respect voor het product of toch in elk geval voor de schrijvers van handleidingen.

Maar de wraak van de gebruiksaanwijzing is zoet, zo ontdekte ik onlangs. Ik heb al jaren een 2-in-1-printer: een apparaat dat niet alleen kan printen, maar ook scans van foto’s en documenten kan maken. Ik wilde twee oude foto’s scannen. Mijn nieuwe laptop bleek de scanfunctie niet te kunnen vinden. Drukte ik op het scannericoontje, dan kreeg ik een scherm met de mededeling: scanner zoeken. Braaf klikte ik daarop. Er verschenen twee regels met nietszeggende letter- en cijfercombinaties in beeld, maar de knop ‘toevoegen’ wilde niet oplichten.  

Ik drukte lukraak op wat toetsen, zette de laptop uit. En weer aan. Ik koos een ander wifi-netwerk, zette de mediabox uit. En weer aan. Ik liep de trap af, zette in mijn werkkamer de printer uit, trok de netwerkkabel eruit, stopte die weer terug en zette de printer weer aan. Het hele aan- en uitzetten, nog eens proberen de scanner toe te voegen, en nog eens, nam bijna een uur in beslag.

Uiteindelijk diepte ik uit een bureaula de gebruiksaanwijzing van de printer op. Ik bladerde snel naar het hoofdstuk waarin uitgelegd wordt hoe je de scanner kunt toevoegen, klikte opnieuw op het scannericoontje op mijn laptop en zag opnieuw de twee mij inmiddels bekende regels met letter- en cijfercombinaties in beeld verschijnen. ‘Klik op de eerste combinatie,’ spoorde de handleiding me aan. Dat deed ik, waarna als bij toverslag de knop ‘toevoegen’ oplichtte. Ik klikt daarop, waarna het scannerprogramma op mijn scherm verscheen. Ik heb er een paar minuten sprakeloos naar zitten kijken. Toen ik van de schrik bekomen was, scande de printer beide foto’s. Haarscherp. En zonder enige vorm van tegenspartelen.

Hoewel ik me na dit debacle heb voorgenomen gebruiksaanwijzingen met meer respect te behandelen, door te nemen voor ik een nieuw apparaat in gebruik neem en te raadplegen bij problemen met een printer, wasmachine of laptop, betwijfel ik of ik me aan dat voornemen ga houden. Wedden dat ik vast nog weleens zal kennismaken met de zoete wraak van een gebruiksaanwijzing?

2 gedachten over “De zoete wraak van de gebruiksaanwijzing”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.