Het credo van de optimist – Kerstwens 2016

Maanden geleden las ik een korte tekst van de Franse schrijver Eric-Emmanuel Schmitt. De tekst fascineerde me en ik besloot hem te bewaren in mijn ‘weblogdocument’. Daar verzamel ik mooie citaten, elke ingeving, grappige opmerkingen en merkwaardige voorvallen, kortom: alles wat ik het bewaren waard vind. Sommige stukjes tekst delete ik na verloop van tijd, andere werk ik later uit tot columns of korte verhalen.

Met ‘Le credo de l’optimiste’ zat ik een beetje in mijn maag. Telkens wanneer ik het document opende, stond het daar. Bovenaan. Bijna smekend om verwerkt te worden. Maar steeds vond ik het tijdstip niet het juiste. Tot vandaag. Nog even, en 2017 breekt aan en daarom lijkt me dit hét perfecte moment om mijn vrije vertaling van die tekst van Schmitt met mijn lezers te delen.

Het credo van de optimist

Ik ben optimistisch omdat ik de wereld wreed, onrechtvaardig en onverschillig vind.

Ik ben optimistisch omdat ik het leven te kort, beperkt en pijnlijk vind.

Ik ben optimistisch omdat ik heb gerouwd om de kennis, waarvan ik nu weet dat ik die nooit zal bezitten.

Ik ben optimistisch omdat ik denk dat elk evenwicht wankel en slechts voorlopig is.

Ik ben optimistisch omdat ik niet geloof dat automatische vooruitgang bestaat, nodig of onafwendbaar is, en omdat ik niet geloof in vooruitgang zonder mij, zonder ons, zonder onze wil en ons zweet.

Ik ben optimistisch omdat ik vrees dat het ergste gebeurt en ik alles zal doen om het te voorkomen.

Ik ben optimistisch omdat dat het enige intelligente voorstel is, waartoe de tragedie me inspireert.

Ik ben optimistisch omdat dat de enige coherente actie is, die de wanhoop me influistert.

Ik ben optimistisch omdat dat de enige logische uitdaging is, die mijn ziel aandurft.

Zou het lot me bewijzen dat ik gelijk heb gehad door vertrouwen te hebben, dan zou ik gewonnen hebben.

En zou het lot mijn ongelijk bewijzen, dan zou ik niets verloren hebben, maar een beter, nuttiger en vrijgeviger leven gehad hebben.

 

Ik wens jou fijne feestdagen en een immens optimistisch 2017.

2 gedachten over “Het credo van de optimist – Kerstwens 2016”

  1. Met aandacht en optimisme gelezen, Christien! Ik vind het mooie vertaling, knap gedaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.